Veelvoorkomende expat problemen.

Expat problemen - Dubai Marina.

Dubai Marina, VAE.


Een expat worden (of zijn) is leuk en beangstigend tegelijk. Een nieuw leven opbouwen ver verwijderd van je vertrouwde omgeving gaat gepaard met veel nieuwe dingen. Van nieuw eten en drinken totaan nieuwe gebruiken en rituelen. Maar je kunt ook expat problemen tegenkomen. Veelvoorkomende expat problemen zijn eenzaamheid, cultuurverschillen, het kiezen van de juiste zorgverzekering, het uitzoeken van de juiste school voor je kinderen, het leren van de taal en relatieproblemen. Andere ondergewaardeerde problemen zijn: wegrennen van je problemen thuis, te weinig voorbereiding treffen en moeite hebben met het vinden van nieuwe vrienden. Sommige expat problemen zijn gemakkelijker te verhelpen dan andere.
Iedere expat heeft zijn eigen problemen en manieren om met expat problemen om te gaan. Daarnaast heb je in ieder werelddeel weer andere problemen. Expat in Dubai komen andere problemen tegen dan expats in Kaapstad of expats in Shanghai. Maar over het algemeen komen expat toch wel dezelfde expat problemen tegen. Hier volgt een overzicht van veelvoorkomende expat problemen met bijhorende tips.
 

 

Herken je deze expat problemen en heb je hier hulp bij nodig? Bij Barends Psychology Practice bieden we coaching en therapie voor expat problematiek. Boek meteen een eerste, gratis en geheel vrijblijvende, sessie: meld je hier aan. (Afhankelijk van de zorgverzekeraar kunnen sommige behandelingen vergoed worden). 

 
 

Ga naar:


 
 

01. Expat problemen – Het sociale leven.

Het opzetten van een sociaal leven is één van de expat problemen waar veel expats mee te maken krijgen. Vriendschappen opbouwen en weten waar en wanneer er iets leuks te doen is, zijn lastig in een nieuwe stad. Helemaal wanneer je net verhuisd bent en je nog bezig bent met de dingen die je achtergelaten hebt: familie en vrienden. Het zijn juist deze mensen die je het meest nodig hebt wanneer je alle nieuwe indrukken aan het verwerken bent. Terwijl tegelijkertijd het ook erg goed is om je te mengen onder de mensen, je vriendschappen opbouwt en op onderzoek uit gaat naar activiteiten in de buurt. En dit is nu net het moeilijkste deel voor de meeste expats: vaarwel zeggen tegen vrienden en familie en tegelijkertijd opzoek gaan naar nieuwe vrienden.

Gelukkig kun je gemakkelijk in contact blijven met het thuisfront via Skype, Whatsapp en Viber. Desalniettemin in het lastig om ergens te leven zonder vrienden om je heen. Veel expats vinden het lastig om echte vrienden te vinden (wat erg logisch is als je je bedenkt dat het thuis ook jaren kostte voordat je je echte vrienden vond). En toch heb je geen andere keuze dan om te gaan met de vrienden die je maakt. Maar voordat je je daar zorgen over maakt, moet je die vrienden eerst vinden. Helaas kun je hiervoor geen versnelde route bewandelen: je moet eropuit trekken en mensen ontmoeten.

Wat kun je doen aan deze expat problemen?

 • Vraag een collega of buurman of er leuke dingen te doen zijn in de buurt.
 • Zoek op internet (expat forums) naar lidmaatschappen van clubs, verenigingen of (expat) groepen.
 • Bezoek de lokale cafés regelmatig en vraag er eens rond.
 • Maak kennis met je collegae en buren.
 • Nodig je buren en collegae uit voor een borrel of een hapje (bij jou thuis of in een café).
 • Ga vrijwilligers werk doen.
 • Wordt niet té persoonlijk bij de eerste kennismaking. Als een gesprek direct te persoonlijk wordt, kun je mensen afschrikken.

 
 

02. Expat problemen – Eenzaamheid.

Het is lastig om vrienden en familie achter te laten en je niet eenzaam te voelen. Mensen kunnen zich zelfs eenzaam voelen als ze al vrienden gemaakt hebben, geregeld naar sociale aangelegenheden gaan, en ze goed kunnen opschieten met hun collegae. Eenzaamheid is een van de lastigste expat problemen om van af te komen, omdat het gevoel van eenzaamheid niet zomaar weggaat als je onder de mensen bent. Sommige mensen vinden het lastig om de juiste mensen te vinden waarmee het klikt, anderen vinden het lastig om vrienden te maken. Weer een andere groep kan erg gemakkelijk contact leggen met anderen, maar heeft weer moeite met diepgaandere contacten. Ieder type kan zich van tijd tot tijd eenzaam voelen.

Wat kun je doen aan deze expat problemen?

 • Probeer je gezin over te laten komen. De meerderheid van de expats die hun gezin bij zich heeft ervaart veel minder eenzaamheid dan de expats die alleen wonen in hun nieuwe land.
 • Plan vooruit: plan je volgende bezoek of spreek af waar je wanneer je je gezin weer zult zien. Dit geeft je iets om naar uit te kijken.
 • Skype, Whatsapp en Facetime met je familie en vrienden om op de hoogte te blijven van de laatste roddels en nieuwtjes.
 • Schrijf elkaar een handgeschreven brief: dit geeft je iets om naar uit te kijken en is persoonlijker dan een Whatsapp berichtje.
 • Voor sommige mensen: als je erg veel last van heimwee hebt, is het misschien handig om je af te sluiten voor de dingen die je doen denken aan thuis.

Voor meer handige tips om eenzaamheid tegen te gaan: omgaan met eenzaamheid.
 
 

03. Expats problemen – Verhuizingsproces.

Expat problemen - verhuizen.

Verhuizen.

Verhuizen is stressvol en je komt onherroepelijk problemen tegen. Je moet alles inpakken dat je denkt nodig te hebben, misschien moet je wat dingen verkopen of opslaan. Je moet contracten opzeggen en je moet je voorbereiden op de eerste maanden in het nieuwe land. Kortom: er is erg veel waaraan je moet denken en wat je moet doen voordat je kan gaan verhuizen. Het beste dat je kunt doen is je goed voorbereiden.

Wat kun je doen aan deze expat problemen?

 • Zoek naar online lijstjes: wat moet ik meenemen, waar moet ik op letten en welke dingen moet ik afhandelen voordat ik vertrek? Veel mensen zijn je voorgegaan en hebben de moeite genomen om lijstjes samen te stellen.
 • Vraag mensen om je te helpen inpakken (nummer de dozen en schrijf op wat je in welke doos stopt). Of regel een internationaal verhuisbedrijf.
 • Gebruik expat forums om alle informatie over je nieuwe land te krijgen die je nodig hebt.
 • Bezoek je nieuwe bestemming een paar keer voor je gaat verhuizen en maak jezelf alvast een beetje wegwijs.
 • Huur een klein appartement voor de eerste maanden, zodat je op je gemak kunt acclimatiseren.
 • Zorg ervoor dat je je lijstjes geregeld controleert en je af streept wat je al gedaan hebt.

 
(Advertentie. Scroll naar beneden om verder te lezen.)


 

04. Expat problemen – Carrière problemen.

Sommige mensen verhuizen omdat ze een nieuwe baan hebben, waar anderen naar het buitenland gaan om een baan te zoeken. In beide gevallen betekent het dat je op jezelf bent aangewezen. Er is niemand in de buurt die je steun kan bieden wanneer je in de problemen komt, wanneer je een conflict op het werk hebt, je om geld verlegen zit of wanneer je niet tevreden bent met je nieuwe baan. Veelvoorkomende carrière gerelateerde expat problemen zijn:

 

 • Wat als ik mijn baan niets aan vind?
 • Wat als het niet klikt met mijn collegae?
 • Wat de baan te stressvol is voor me?
 • Hoe beïnvloedt de cultuur de manier van communiceren?
 • Waar moet ik wezen als ik een arbeidsconflict heb? En wat zijn mijn rechten?
 • Heb ik een werkvergunning nodig? En moet ik aan andere criteria voldoen om een werkvergunning te krijgen?
 • Worden jouw certificaten en diploma’s erkent in het nieuwe land?
 • Waar moet ik naar een (nieuwe) baan zoeken?
 • Wat is een goed salaris voor iemand met mijn CV?
 • Heb ik me genoeg gespecialiseerd om een baan te vinden?

 

Wat kun je doen aan deze expat problemen?

Voorbereiding is erg belangrijk wanneer bepaalde carrière problemen wilt voorkomen.

 • Voordat je vertrekt probeer de arbeidsmarkt te verkennen, lees je in over verschillen in communicatie, rechten en verwachtingen. En vergeet niet om te kijken naar de politieke situatie van het land en het buitenlanders-beleid.
 • Er zijn veel sociale netwerk sites voor expats en de mensen op die sites helpen je graag met al je antwoorden.
 • Probeer contact te leggen met professionals die daar al wonen en zoek naar expat handleidingen specifiek voor het land waar je naar toe gaat.
 • Probeer uit te zoeken of er veel concurrentie is binnen jouw vakgebied en of je jezelf voldoende gespecialiseerd hebt.

 
 

05. Expat problemen – Taalbarrière.

Osaka - expat problemen - taalbarrière.

Taalbarrière – Osaka, Japan.

Het begrijpen en spreken van een nieuwe taal is één van de expat problemen die lastig blijkt te zijn voor expats. Het leren van een taal vergt veel tijd en inspanning en er is geen snellere route naar succes, behalve: veel studeren. Gelukkig zijn er wel wat tips om dit proces enigszins te versnellen.

Wat kun je doen aan deze expat problemen?

 • Neem een taalcursus zodra je besluit om te gaan verhuizen.
 • Zoek naar iemand die de taal machtig is om mee te oefenen.
 • Download online taalapplicaties om op zijn minst de basisvaardigheden te leren.
 • Wanneer je aangekomen bent in je nieuwe thuisland, kijk dan veel nationale televisie, luister veel naar de radio en mensen op je heen.
 • Probeer de taal zoveel mogelijk te spreken, zelfs als je nog veel fouten maakt. Je zult zien dat het gewaardeerd wordt en dat mensen je graag helpen.
 • Volg een intensieve taalcursus als je eenmaal in het land woont en studeer veel.
 • Probeer vrienden te worden met lokale mensen. Als je alleen maar mensen om je heen hebt die Engels spreken, dan mis je een grote kans om de taal machtig te worden van het land waar je in woont (tenzij de voertaal Engels is).

 
 

06. Expat problemen – Het vinden van de juiste zorgverzekering.

Hoe ziet het gezondheidszorg systeem eruit in je nieuwe land? Is het niveau van de ziekenhuizen vergelijkbaar met thuis, of heb je te maken met een beperkte medische zorg? Waarschijnlijk zit je met veel vragen en maak je je een beetje zorgen. Expat problemen in het geval van gezondheidszorg zijn nu juist de problemen die je wilt vermijden, dus lees je goed in. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Wat kun je doen aan deze expat problemen?

 • Zoek op wat de grootste gezondheidsrisico factoren zijn.
 • Zoek uit of er verschillen zijn in gezondheidszorg tussen lokale mensen en expats. Soms word je als expat gedwongen om je te richten tot privé instellingen.
 • Vergelijk de privésector met de standaard geboden zorg. Soms zijn de verschillen enorm.
 • Welke gezondheidszorgpolis wil je hebben? Blijf je voor langere tijd of slechts voor een paar maanden?
 • Zoek uit hoe snel je medicijnen voorgeschreven kan krijgen. En als je al medicijnen gebruikt, of je je eigen medicijnen mag importeren in het land.

 
 

07. Expats problemen – Levensstandaard.

De meeste mensen die expat worden kunnen een verschillende levensstandaard verwachten. Denk aan een verandering van salaris, huur en belastingen, maar ook kosten voor eten en drinken. Bij veranderingen horen voorbereiding en aanpassing. Betekent een toegenomen salaris ook dat je meer overhoudt aan het eind van de maand, of stijgen de huur, belastingen en andere kosten ook? En kun je er wel koken wat je thuis ook kookt, en kun je de benodigde keukenapparatuur krijgen? Al deze aspecten beïnvloeden de manier waarop je je leven in een ander land beoordeeld.

Wat kun je doen aan deze expat problemen?

 • Bezoek je nieuwe land voordat je definitief over gaat en let op wat de mensen kopen. Let op de prijs.
 • Zoek uit hoeveel je kwijt bent aan appartementen, elektrische apparaten, auto’s enzovoorts.
 • Zoek uit of je salaris genoeg is om fatsoenlijk te kunnen leven, en of het vergelijkbaar is met datgene wat collegae uitbetaald krijgen.
 • Vraag andere expats om hun ervaring (gebruik hiervoor sociale media, expat forums en vraag het de mensen die je er tegenkomt).
 • Bereid jezelf mentaal voor op een veranderende levensstijl. Zorg ervoor dat je niet alles gaat vergelijken met hoe het thuis is. Neem de dingen zoals ze zijn.
 • Bezoek de wijk waar je wilt gaan wonen (appartementsprijzen kunnen verschillen per wijk/stad).

 
(Advertentie. Scroll naar beneden om verder te lezen.)


 

08. Expat problemen – Cultuurverschillen.

expat problemen - cultuurverschillen (ander eten). Dalat, Vietnam.

Cultuurverschillen: het proberen van hun voedsel. Dalat, Vietnam.

Het verruilen van het ene land voor het andere betekent een verandering van cultuur, normen en waarden. Voor veel expats die vanuit Europa, Noord Amerika of Australië verhuizen naar Azië, het Midden Oosten of Afrika baren de cultuurverschillen zorgen en kunnen ze voor typische expat problemen zorgen. Natuurlijk geldt hetzelfde voor de mensen die de omgekeerde weg bewandelen. Verschillen in religie, normen en waarden maken het lastig om je aan te passen aan de cultuurverschillen. Maar wanneer je er wat langer bij stilstaat, kom je erachter dat het allemaal te maken heeft met acceptatie en flexibiliteit. Uiteindelijk is het niet het nieuwe land dat zich moet aanpassen, maar ben jij (de gast) degene die moet proberen de verschillen te begrijpen en accepteren. En met begrijpen en accepteren bedoel ik niet dat je het eens moet zijn met de cultuurverschillen of dat je de nieuwe cultuur moet verruilen voor je eigen cultuur. Veel mensen verdedigen hun eigen cultuur automatisch, waardoor ze direct minder open staan voor andermans cultuur. Door je eigen cultuur te verdedigen zul je merken dat het lastiger wordt om je aan te passen aan je nieuwe cultuur.

Wat kun je doen aan deze expat problemen?

 • Lees over de geschiedenis van je nieuwe land. Probeer te begrijpen waar zij vandaan komen.
 • Lees over hun normen en waarden en probeer deze in het licht van hun geschiedenis te zien.
 • Sta open voor cultuurverschillen, voor de verschillen in normen en waarden.
 • Vraag andere expats naar hun ervaringen.
 • Ga op vakantie naar je nieuwe land, voordat je gaat verhuizen. Observeer de mensen om je heen.
 • Wees flexibel: als je bepaalde kleding niet kunt dragen, draag dan wat anders. Als mensen niet netjes in de rij staan bij de bakker of de bushalte, dan is het wellicht effectiever om dit ook niet te doen.

Voor sommige Expats zijn de cultuurverschillen extra merkbaar, omdat zij een partner hebben die in een andere cultuur is opgegroeid. Voor expats die dit herkennen verwijs ik naar de pagina: omgaan met cultuurverschillen in een relatie.
 
 

09. Expat problemen – Bureaucratie / corruptie.

Waar je ook heen gaat… je krijgt altijd te maken met de bureaucratische rompslomp. Bureaucratie is saai, tijdrovend en vaak dubbelop. En voor expats is het zelfs nog erger…. in veel landen moet je de nationale taal spreken, of moet je je documenten vertaald hebben in hun taal. In bepaalde landen moet je veel papierwerk invullen, waar je in andere landen veel minder werk zult hebben aan de papierwinkel. Maar dan heb je nog altijd te maken met de reactie-tijd. In sommige landen krijg je binnen 5 werkdagen antwoord, waar het in andere landen soms een maand of 2 duurt. En heb ik het al over corruptie gehad? Nou… corruptie kan het hele proces versnellen… en in sommige gevallen zul je nooit de benodigde stempels en handtekeningen krijgen zonder geld te overhandigen. Dit gebeurd zowel in Afrikaanse landen als in westerse en Aziatische landen. Je kunt er tegen protesteren, maar uiteindelijk heb je alleen jezelf ermee.

Wat kun je doen aan deze expat problemen?

 • Voordat je vertrekt, bekijk of je alle documenten op orde hebt: die van je vorige werkgevers, de gemeente, de belastingdienst etc.
 • Zorg ervoor dat je paspoort en rijbewijs geldig zijn.
 • Zoek uit in welke taal je je documenten vertaald moet hebben en of ze vertaald moeten worden door erkende vertalers.
 • Voor sommige documenten heb je een notaris nodig. Zorg ervoor dat die je taal spreekt.
 • Zorg ervoor dat je alles tweemaal naloopt voordat je naar instanties gaat. Niets is zo frustrerend als lang op je beurt wachten om dan weer naar huis te moeten, omdat je wat vergeten bent.
 • Lees over de procedures op internet en probeer erachter te komen hoe lang het duurt voordat je een reactie krijgt.
 • Praat met expats die daar al wonen. Zij willen je vast een helpende hand bieden.
 • Vraag andere expats over hun ervaringen met corruptie en vraag om een prijsindicatie voor bepaalde documenten.

 
 

10. Expat problemen – Kinderen.

Één van de grootste zorgen voor expats met kinderen is: is mijn kind gelukkig? Het vinden van de juiste school is een zorg, net als de vraag of je kind vriendjes zal maken en zich thuis zal voelen in het nieuwe land. Dit geldt helemaal voor de mensen die naar de andere kant van de wereld gaan en te maken krijgen met de taalbarrière. Een andere zorg is het vinden van een school met goede docenten. Naast educatie is één van de expat problemen ook het uitzoeken van een kindvriendelijke woonwijk.

Wat kun je doen aan deze expat problemen?

 • Vraag rond op expat forums: wat wordt er aanbevolen.
 • Probeer wat online informatie te vinden over internationale scholen.
 • Wanneer je een potentiële school gevonden hebt: bezoek de school voor een eerste indruk.
 • Zorg ervoor dat je dicht bij de school woont. Dan heb je een grotere kans om in een omgeving met veel kinderen te wonen.
 • Zoek uit waar je je kind kunt laten sporten, waar de sportverenigingen zijn, maar ook waar buiten gespeeld kan worden.
 • Waarschijnlijk overbodig maar ga wonen in een kindvriendelijke wijk.